1848-49-es emlékhelyek Délvidéken

1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Ismerkedés a vajdasági magyarok szellemi és kulturális központjával, Szabadkával. Látogatás a szecessziós városházán, majd séta a belvárosban (szökőkutak, Korzó, szecessziós paloták). Megálló Bajmokon, koszorúzási lehetőség az 1848-49-es szabadságharc egyik legérdekesebb ütközetének, a kaponyai csatának emlékművénél. Bácskossuthfalván a hányattatott sorsú Kossuth-szobor és az emlékmű megtekintése. A  szállások elfoglalása az esi órákban.

2. nap: Reggeli után utazás a Vajdaság fővárosába, Újvidékre. Városnézés a városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota érintésével. Megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire Eleméren. Látogatás a katolikus templom kriptájában, ahol Kiss Ernő, 1849. október 6-án kivégzett vértanú földi nyughelye található. Késő délután Kishegyesen séta az 1848-49-es események áldozatainak emlékművéhez, majd látogatás a Pékmúzeumban és a Mesterségek Házában.

3. nap: Reggeli után ismerkedés a Gustav Eiffel által tervezett zsilippel Óbecsén, majd látogatás a Than Mór festőművész, és fivére, Than Károly, szülőhelyén álló Emlékházban. Than Károly kémikus, a szabadságharcban önkéntesként vett részt, és egy ágyúöntödében ébredt fel kémiai érdeklődése. Séta Törökbecsén, koszorúzás az 1848-49-es szabadságharcban elesett honvédek tiszteletére emelt Hungária szobornál. Kirándulás a XII-XIII. század között épült aracsi pusztatemplomhoz.

4. nap: Reggeli után utazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Topolyára. A gazdag néprajzi anyaggal rendelkező tájház és műhely megtekintése. Városnézés a „legmagyarabb” délvidéki városban, Zentán. Megemlékezés az 1848-49-es események áldozataira, majd séta a Tisza-parton. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Utazásainkat teljes panziós ellátással, idegenvezetővel, valamint az összes belépődíjjal kínáljuk!
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.

Utazásaink a Határtalanul Program keretében

Kárpátalja

Kirándulás Kárpátalja szépséges tájain, ősi városaink.

Délvidék

Újvidék, Szabadka, Zanta Nándorfehérvár

Felvidék

Felvidéki utazások, ezernyi mesés látnivalóval

Erdély

Erdély gyönyörű tájai, tudósaink, költőink, íróink nyomában

Muraköz és Bácska

Muravidék és Muraköz. Szlavónia és Bácska magyar emlékei