1848-49-es emlékhelyek Délvidéken

1. nap: Kora reggeli indulás Budapestről. Ismerkedés a vajdasági magyarok szellemi és kulturális központjával, Szabadkával. Látogatás a szecessziós városházán, majd séta a belvárosban (szökőkutak, Korzó, szecessziós paloták). Megálló Bajmokon, koszorúzási lehetőség az 1848-49-es szabadságharc egyik legérdekesebb ütközetének, a kaponyai csatának emlékművénél. Bácskossuthfalván a hányattatott sorsú Kossuth-szobor és az emlékmű megtekintése. A  szállások elfoglalása az esi órákban.

2. nap: Reggeli után utazás a Vajdaság fővárosába, Újvidékre. Városnézés a városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota érintésével. Megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire Eleméren. Látogatás a katolikus templom kriptájában, ahol Kiss Ernő, 1849. október 6-án kivégzett vértanú földi nyughelye található. Késő délután Kishegyesen séta az 1848-49-es események áldozatainak emlékművéhez, majd látogatás a Pékmúzeumban és a Mesterségek Házában.

3. nap: Reggeli után ismerkedés a Gustav Eiffel által tervezett zsilippel Óbecsén, majd látogatás a Than Mór festőművész, és fivére, Than Károly, szülőhelyén álló Emlékházban. Than Károly kémikus, a szabadságharcban önkéntesként vett részt, és egy ágyúöntödében ébredt fel kémiai érdeklődése. Séta Törökbecsén, koszorúzás az 1848-49-es szabadságharcban elesett honvédek tiszteletére emelt Hungária szobornál. Kirándulás a XII-XIII. század között épült aracsi pusztatemplomhoz.

4. nap: Reggeli után utazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába, Topolyára. A gazdag néprajzi anyaggal rendelkező tájház és műhely megtekintése. Városnézés a „legmagyarabb” délvidéki városban, Zentán. Megemlékezés az 1848-49-es események áldozataira, majd séta a Tisza-parton. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Utazásainkat teljes panziós ellátással, idegenvezetővel, valamint az összes belépődíjjal kínáljuk!
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.

Utazásaink a Határtalanul Program keretében

Délvidék

Újvidék, Szabadka, Zenta Nándorfehérvár és a Duna

Felvidék

Felvidéki utazások, ezernyi mesés látnivalóval

Erdély

Erdély gyönyörű tájai, tudósaink, költőink, íróink nyomában

Zarándokutak

Egyházi emlékek, zarándokhelyek határtalanul

Kárpátalja

Kirándulás Kárpátalja szépséges tájain, ősi városainkban