„Még nyílnak a völgyben
a kerti virágok…” Petőfi mézeshetei

1. nap: Indulás a reggeli órákban. Utazás a Partium legnagyobb magyar többségű településére, Nagykárolyba. Séta a belvárosban: Károlyi-kastély, volt piarista templom, egykori vármegyeháza, a régi Arany Szarvas fogadó (itt lakott Petőfi, s ablakából pillantotta meg Szendrei Júliát, ill. a városban ismerkedett meg Teleki Sándor gróffal). Városnézés Szatmárnémetiben: Láncos templom, Püspöki Palota (itt látható az oltár, mely előtt nagy költőnk örök hűséget fogadott Júliának), Tűztorony, Pannónia Szálló, Petőfi szobor. Este a szállás elfoglalása.

2. nap: Utazás Desze faluba, ahol Máramaros egyik legrégebbi fatemploma található. Látogatás Máramarosszigeten, mely megőrzött még valamit az egykori monarchiabeli hangulatából, gazdagságából: 1848-as emlékmű, Leövey Klára emlékoszlop, Hollósy Simon szülőháza. Megálló a barcánfalvi kolostornál, melynek temploma 62 méteres magasságával Erdély egyik legmagasabb fatemploma.

3. nap: Utazás a gyönyörű fekvésű Nagybányára, a magyar impresszionista festők városába: Fekete Sas fogadó, melyben Petőfiék is megszálltak, főtér, barokk Szentháromság templom, Szent István-torony, látogatás a nagybányai festők múzeumában vagy az Ásványmúzeumban. Délután kirándulás a Fekete-hegy lábánál csodás környezetben fekvő Bódi-tó-hoz.

4. nap: Délelőtt érkezés a kicsiny színmagyar településre, Koltóra: a XVIII. századi Teleki Kastély megtekintése. A kastélyban múzeum működik, ahol a forradalomról és Teleki mellett Petőfi Sándorról is sokat megtudhatunk. Itt töltötték a mézes heteket Júliával, s számos híres versét írta itt. Meglátogatjuk Erdődön a vár kápolnáját, ahol Petőfi és Szendrey Júlia esküvőjét tartották. Délután utazás haza, érkezés az esti órákban.

Utazásainkat teljes panziós ellátással, idegenvezetővel, valamint az összes belépődíjjal kínáljuk!
A pályázathoz szükséges kalkulációt Irodánk készíti.

Utazásaink a Határtalanul Program keretében

Délvidék

Újvidék, Szabadka, Zenta Nándorfehérvár és a Duna

Felvidék

Felvidéki utazások, ezernyi mesés látnivalóval

Erdély

Erdély gyönyörű tájai, tudósaink, költőink, íróink nyomában

Zarándokutak

Egyházi emlékek, zarándokhelyek határtalanul

Kárpátalja

Kirándulás Kárpátalja szépséges tájain, ősi városainkban